http://cristian.ebloguri.ro/wp-content/uploads/sites/8/2021/07/casa-960x600_c.jpg

8 pași pentru a-ți cumpăra casa visurilor tale!


Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Dacă te-ai hotărât că este momentul să ai locuința ta, trebuie să te înarmezi nu numai cu entuziasm, ci și cu multă răbdare. Ca să fii sigur că vei avea casa visurilor tale îți trebuie un plan eficient încă de la început. Doar în acest mod poți să alegi cea mai bună ofertă dintre toate cele prezente pe piață.

Domeniul imobiliar pune la dispoziție o varietate de proprietăți care mai de care mai interesante, dar cum foarte puțini dintre noi dispunem de bani lichizi pentru a face o achiziție de o asemenea valoare și avem nevoie de surse de finanțare externe, trebuie să fim siguri că ceea ce alegem are un raport calitate-preț optim.

Pentru a selecta și evalua proprietățile îți propunem să urmezi câțiva pași eficienți:

Stabilește tipul de locuință de care ai nevoie

Pentru a găsi locuința în care să te simți ca ”acasă” primul pas constă în a ști exact ceea ce cauți. Identifică foarte clar ce nevoi ai de la noua ta locuință, atât pentru momentul prezent, cât mai ales pe termen lung și foarte lung. Întrucât este o investiție care pentru cei mai mulți dintre noi este pentru toată viața, trebuie să fim foarte siguri de ceea ce alegem.

Înainte de a porni în aventura pentru a găsi noua ta locuință (îți vei da seama cât de curând că va fi o întreagă aventură), răspunde cât mai clar la întrebări ca:

  • Ce tip de locuință ai avea nevoie: apartament sau casă?
  • Ce suprafață trebuie să aibă și câte camere? 
  • Ce te interesează mai mult? O locuință nouă sau una veche?
  • Cât de importantă este zona? Preferi mai degrabă o locuință centrală sau un ansamblu rezidențial construit la ieșirea din oraș?
  • Proprietatea să fie renovată sau mai degrabă vrei să îți pui tu amprenta?
  • Ce etaj ar fi convenabil pentru tine?

Setează un buget pe care ți-l permiți

Atunci când pornești în căutarea unei locuințe, fii cât se poate de realist cu situația ta financiară pentru a vedea cât poți să aloci cu adevărat. Fă-ți calculele foarte bine și bazează-te pe situația curentă mai mult decât pe cea viitoare, întrucât situații mai puțin plăcute, ca scăderea veniturilor, se pot întâmpla oricând. Gândește-te de asemenea că tranzacția de vânzare-cumpărare nu înseamnă sfârșitul costurilor: întotdeauna apar cheltuieli suplimentare cu amenajarea sau renovarea viitoarei locuințe.

Gândește-te cât de importantă este localizarea proprietății pentru stilul tău de viață 

Zona în care se află locuința este factorul principal care determină prețul acesteia. Evident, cu cât zona este mai bună, cu atât prețul este mai crescut. De asemenea analizează cu atenție cât de sigură este zona și proximitatea acesteia față de locul tău de muncă, de școli și grădinițe, parcuri, centre comerciale, instituții publice sau alte facilități la care vrei să poți avea un acces cât mai rapid fără să petreci ore interminabile în trafic.

Interesează-te ce surse de finanțare externe poți accesa

În cazul în care nu ai bani lichizi pentru a cumpăra noua locuință, trebuie să te gândești ce alternative de credite ai. Interesează-te de toate ofertele disponibile și aplică pentru cea care te avantajează cel mai mult. 

  • Creditul ipotecar: fiecare bancă are oferta sa de credite și sunt condiții diferite pentru a putea obține și tu unul, de la avansul inițial până la valoarea dobânzii, la rata lunară și perioada de rambursare. 
  • Programul guvernamental Noua Casă: pe lângă faptul că în principiu sunt cam aceleași criterii ca în cazul creditelor obținute de la bancă, depunerea documentelor este una de durată iar plafonul maxim pe care poți să îl obții diferă și el.
  • Rate direct de la dezvoltator: în acest caz de regulă avansul pe care trebuie să îl dai este mult mai mare, ratele sunt fixe și există și dobânzi.

 

Citeste si...   Guestpost-Interviu cu Adina Banea

Căutarea propriu-zisă a locuinței

Ia în calcul tot ce ți-ai putea dori de la o locuință, de la număr de camere și până la localizarea ei, încadrează-te în bugetul pe care îl ai, așa cum ți-am prezentat în pașii anteriori, și începe să studiezi propriu-zis piața. Vezi ce oferte sunt pentru ceea ce vrei dar și pentru ce îți poți permite și compară-le. Internetul îți va fi de mare ajutor întrucât majoritatea anunțurilor de vânzare de locuințe sunt în mediul online. 

Dacă timpul nu îți permite să studiezi toate aceste lucruri foarte importante în procesul de achiziție, dar mai ales dacă vrei să fii sigur că alegerea va fi una bună și la un preț corect, cel mai bine ar fi să apelezi la agenții imobiliari. Nu numai că acești specialiști dispun de toate informațiile din piață, dar îți vor prezenta și cele mai bune oferte care să se încadreze în specificațiile tale. Bineînțeles, te vor asista de la începutul căutărilor pâna la vizionarea ofertelor și negocierea celui mai bun preț pentru tine.

 

Vizionarea ofertelor

Dacă ai studiat piața și ai găsit câteva oferte care ți se par potrivite, stabilește întâlniri cu proprietarii și vizionează locuințele. Fii foarte atent la împrejurimile și exteriorul imobilului în care se află apartamentul, dar și la starea apartamentului. Studiază foarte bine și proprietarul să vezi dacă acesta este de încredere și află cât mai multe informații nu numai despre proprietate, ci și despre vecini.

 

Negocierea prețului

Dacă alegi varianta de a apela la un agent imobiliar, negocierea de a obține un preț cât mai bun în favoarea ta va fi mai eficientă pentru că acesta va ști să se folosească de toate argumentele. Dacă faci singur negocierea, bazează-te pe toate informațiile pe care le-ai obținut în pașii anteriori: prețul mediu din piață pentru proprietăți similare, starea locuinței (dacă de exemplu aceasta necesită renovări, poți obține un preț mai scăzut) sau localizarea acesteia.

 

Formalitățile legale

Informează-te despre contractul de vânzare-cumpărare și despre actele necesare pentru a încheia tranzacția, astfel încât atunci când ajungi la notar să poți fi avizat și să vezi dacă totul este în regulă cu contractul pe care tocmai îl vei semna.

 

Parcurgând acest mic ghid vei fi sigur că locuința pe care urmează să o cumperi nu va fi doar o proprietate, ci locul unde te vei simți ”acasă”.

 

Vezi Oferte imobiliare floresti Cluj 

 

Meniu

%d blogeri au apreciat: