• Acasa
  • Blog
  • Dragi bucureşteni, nu uitaţi mesajul de la marşul „Fără bordUră”
http://cristian.ebloguri.ro/wp-content/uploads/sites/8/2014/07/20-960x600_c.jpg

Dragi bucureşteni, nu uitaţi mesajul de la marşul „Fără bordUră”


Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Aşa cum spuneam, pe 19 iulie, am participat la un marş în Bucureşti, pentru redarea trotuarelor pietenilor. Protestul s-a numit „Fără bordUră”. Evenimentul a fost organizat de ActiveWatch, în frunte cu Mircea Valentin Toma şi echipa sa, dar a avut mulţi susţinători. „Adunarea” a avut loc la ora 11 în dreptul statuilor de la piaţa Universităţii, dar cei care s-au înscris ca voluntari au avut treabă mai de dimineaţă: în funcţie de zona în care locuiau, erau responsabili de o persoană cu dezabilităţi – urmau s-o însoţească la marş şi apoi, înapoi acasă.

Organizatorii au luat cuvântul, au adresat câteva cuvinte participanţilor, iar Angela Filote, şefa Reprezentanţei CE la Bucureşti, a reamintit că suntem europeni şi avem drepturi.

Reprezentanţii FNAPDR – proaspăt înfiinţata Federaţie Naţională a Persoanelor cu dezabilităţi – au fost, de asemenea, activi la eveniment, în frunte cu Daniela şi Peter Klaus Tontsch.

Participanţii cu dezabilităţi erau înarmaţi cu energie, curaj şi înverşunare. O altă cale de a-şi transmite mesajele au fost placardele care conţineau mesaje precum „borduri mari, probleme mari”, „oraşul este salvarea noastră”, „refuz să rămân condamnată la domiciliu” şi au scandat „ignoranţa voastră, condamnara noastră!”. O să mă opresc asupra acestor două ultime mesaje, deşi mai erau şi altele.

Evenimentul a avut ca scop atragerea atenţiei asupra trotuarelor stricate, bordurilor prea înalte, maşinilor parcare aiurea pe trotuare, etc. În opinia mea, au fost foarte puţini participanţi fără dezabilităţi. Dacă voi, bucureşteni, luaţi la pas oraşul şi vă enervaţi că din cauza maşinilor parcare pe aproape de clădiri vă murdăriţi hainele, sau puteţi foarte uşor să vă strecuraţi printre ele, puteţi foarte uşor, printr-un singur pas, să ocoliţi o groapă, să mergeţi pe şosea, să traversaţi un pasaj, aflaţi că nu este aşa uşor pentru persoanele cu dizabilităţi. Sunt persoane care nu văd – unde sunt semafoarele alea care ţiuie la culoarea verde? Cât de multe sunt în oraş? Vorbim de persoane în cârje, în scaune cu rotile – cum să se strecoare ele printre maşini?

Bucureşteni şi români de pretutindeni, nu ignoraţi problemele sociale, doar pentru că nu vă afectează prea tare în mod direct. Îi afectează pe alţii mai rău, îi marginalizează, în condamnă la privare de libertate, fără să fi comis vreun delict. Ar fi trebuit să fie un număr mai mare de participanţi, printre cei fără probleme de sănătate, ca să-i cunoască pe cei mai afectaţi de ignoranţa autorităţilor. Sunt oameni de toate vârstele, curajoşi, care luptă pentru viaţa lor.

Dacă aţi fi fost alături de mine şi aţi fi văzut la marş, printre alţii, o fetiţă în scaun cu rotile ,căreia nu-i dădeaţi nici 7 anişori, dacă o vedeaţi cum îşi croia singurică drum printre participanţi, poate v-aţi fi întrebat „de ce dr### stau eu în casă, când astfel de copii, tineri, mămici cu copii de 3-4-5 ani, merg pe jos 2 staţii de metrou, ca să atragă atenţia bucureştenilor şi autorităţilor că ignoranţa poate condamna şi omorî oameni?”

1

(prea puţini) Dragi reprezentanţi ai primăriilor din Bucureşti, nu aveţi scuză că nu realizaţi aceste probleme. A fost prea mediatizat acest eveniment , s-a scris şi se va mai scrie despre el, luaţi acţiunile necesare pentru a revolva aceste probleme.

Dragi bucureşteni, această problemă asupra căreia s-a atras atenţia prin marşul Fără bordUră, nu trebuie uitată. În viitor, înainte să mergeţi la vot, aruncaţi o privire în jur şi vedeţi dacă s-a rezolvat ceva. Nu votaţi aceleaşi persoane incapabile. Nu ignoraţi problema. Nu condamnaţi semenii voştri. Şi mai ales, nu fiţi egoişti.

Foto: Cristian Ionita

2 Comentarii la articol

Meniu