• Acasa
  • Blog
  • Grecul Ioannis Stamatogiannis, de la arhitectură la designul culinar
http://cristian.ebloguri.ro/wp-content/uploads/sites/8/2015/03/A-venit-în-România-să-se-facă-arhitect.-Acum-are-un-restaurant.-960x600_c.jpg

Grecul Ioannis Stamatogiannis, de la arhitectură la designul culinar


Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

A venit în România să se facă arhitect. Acum are un restaurant.

A venit în România să se facă arhitect. Acum are un restaurant.

Ioannis Stamatogiannis este un grec adaptat perfect stilului românesc. A venit în urmă cu peste 30 de ani în România pentru a face arhitectură. Aici a dobândit câteva calităţi pe care le trăieşte simultan, pe rând sau din când în când, dar nu renunţă la ele. Adică, este arhitect, este pasionat de maşinile de epocă, este un excelent fotograf şi are o crâşmă cu specific grecesc.

Crâşma, “Tortuga”, este de fapt un restaurant de toată frumuseţea, al cărui design interior îi aparţine în totalitate. Şi cea mai importantă calitate în acest moment este talentul său în bucătărie. Inclusiv farfuriile sunt “construite” pe un concept de design culinar propriu.

“Am venit în România în 1979, pentru facultatea de arhitectură. Am terminat-o în 1986, am făcut un doctorat, dar după revoluţie am făcut mai multe lucruri: am fost barman, bucătar, am organizat alte restaurante, am lucrat ca barman în primele cluburi greceşti deschise aici, am făcut fotografie de modă, am fost DJ la Radio Nova…”, ne-a povestit Ioannis.

Ok, şi din toate acestea, totuşi ce îl pasionează, l-am întrebat? Răspunsul lui a fost uluitor! Absolut tot ce face sau a făcut este un hobby pe bune, adică inclusiv meseria de arhitect a făcut-o cu pasiune. “Pasiunile mele?! Bucătăria, fotografia, arhitectura – pentru mine nu este o profesie, ci o pasiune -, maşinile de epocă… Chiar azi am fotografiat câteva maşini din anii ’50, ’60, ’70. Nu, nu sunt colecţionar de maşini, dar îmi plac foarte mult aceste maşini de epocă”, a mai precizat Ioannis.

Restaurantul Tortuga a fost deschis în urmă cu doi ani şi deja crede că este “vechi”. Nu se ocupă de bucătărie, unde are angaaţi bucătari profesionişti, dar îşi “bagă nasul” pe acolo. “Opera mea constă în special în arhitectura farfuriei”, spune Ioannis. Restaurantul este specializat pe bucătăria tradiţională greacă, dar “aerul meu de arhitect reiese din farfurii, nu pot să las în farfurie o musaca doar o simplă musaca, trebuie să îi dau un aer gourmet”, precizează Ioannis. Şi satisfacţiile sunt pe măsură, mai ales atunci când îşi vede clienţii făcând fotografii farfuriilor, înainte de a se apuca să mănânce din ele. Se vede arhitectul din el! Un bucătar spune că un client este încântat de meniu atunci când îl mănâncă în tăcere. Iată că un arhitect ştie că are un client satisfăcut şi vizual pentru că fotografiază meniul.

Pentru curioşi sau pofticios, restaurantul Tortuga este aşezat convenabil, la intersecţia străzilor Moşilor, cu Traian şi Eminescu. Chiar astăzi Ioannis a făcut o demonstraţie culinară grecească pentru o televiziune on-line.

Pentru Ioannis, Tortuga este primul restaurant şi spune că, spre deosebire de alt tip de angajaţi, cum ar fi arhitecţii, cu bucătarii este mai dificil de lucrat, pentru că fiecare este un artist în felul său şi orgoliul este pe măsura unui… creator.

Şi apropo de orgoliu şi Ioannis trăieşte o mare satisfacţie! Din cele două fiice pe care le are, cea mare, de 24 de ani, a ales avocatura, dar cea mică de numai 12 ani este fascinată de bucătărie. Ea a gătit recent un “excelent hamburgher”, a apreciat Ioannis.

Ioannis Stamatogiannis spune că a început de mic să dea cu nasul de bucătărie, de acasă, de pe o insulă grecească unde bunicul său avea o cârciumioară: “Cred că am început cu lucruri minore pe la 4-5 ani, cu curăţatul prin bucătărie, făceam ouă… eram pe acolo, pe lângă bunica. Specialitatea lor era meze la uzo pentru marinari, o gustare care să meargă cu băutura. Treptat am început şi altceva, făceam fripturi la tigaie, la cuptor… îmi amintesc că pe la 15 ani am gătit cea mai complicată reţetă. Am găsit nişte fistic în cămara tatei şi am făcut o baclava. I-am chemat pe prieteni şi le-a plăcut, îşi lingeau degetele. Au apreciat efortul meu şi cred că pe atunci am prins de fapt curaj”.

“Pentru mine, în bucătărie, nu este nimic dificil de gătit, poate fi mai complicat, dar nu dificil”, spune Ioannis.

L-am întrebat cu ce îşi îmbie clienţii la restaurantul Tortuga. Şi uite ce a răspuns: “Îi aştept cu un zâmbet şi cu un pic de dragoste pe care le pun la toate preparatele mele şi le promit că o să cunoască gusturi pe care nu şi le-au imaginat vreodată”.

Ce ziceţi, sună îmbietor?!

Meniu