• Acasa
  • Blog
  • Secretele desenului arhitectural de performanta
http://cristian.ebloguri.ro/wp-content/uploads/sites/8/2015/07/Freehand-Architecture-Banner-5-960x600_c.png

Secretele desenului arhitectural de performanta


Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Michael Neatu, prin intermediul site-ului sau Freehand Architecture dezvolta programe specializate de invatare a desenului arhitectural, din perspectiva psihologica

„In orice domeniu performanta se obtine prin talent si munca.” Sunt sigur ca acest concept nu va este strain si ca va fost prezentat ca argument decisiv ori de cate ori pareati a fi gata sa renuntati la visele voastre, in ciuda talentului demonstrat si a muncii depuse. Este corect, insa incomplet. Pentru ca inainte de munca si chiar si inainte de talent sta psihologia: perspectiva din care gandesti si modul in care te raportezi la viitoarea perfomanta pentru care lupti, tocmai pentru ca aceasta lupa sa nu fie in van. Stii ca nu poti construi nimic fara fundatie (cu atat mai mult daca visul tau este sa devii arhitect), asadar, fundatia visului tau se constituie intr-o viziune corecta asupra intregii traiectorii dorite, dublata de un plan adecvat de realizare al acestuia, dar si de constientizarea procesului de invatare. Aplicand aceste lucruri simple, dar esentiale, rezultatele nu se lasa deloc asteptate.

In lumina acestor principii sunt elaborate si cursurile de desen arhitectural (sub egida „Freehand Architecture) sustinute de arhitectul Michael Neatu care, inainte de toate, pune accent pe psihologia din spatele procesului de invatare a desenului de arhitectura, dar si pe aspecte de management personal din cadrul acestui proces. Pentru ca Michael Neatu, un tanar antreprenor ingenios, pasionat si cu rezultate excelente in desenul arhitectural, absolvent de arhitectura in 2012 la Birmingham City University, ofera cursuri on-line de desen arhitectural tuturor celor interesati si pasionati de acest domeniu, dar mai cu seama arhitectilor in devenire (sau celor care dresc sa-si perfectioneze abilitatile de desen, viziune in spatiu etc), ilustratorilor si graficienilor. Siteul sau, Freehand Architecture ofera informatii gratuite si detaliate despre conceptia lui Michael referitoare la modul in care desenul arhitectural trebuie inteles, predat si asimilat. Aceste informatii sunt structurate sub forma unor articole pe subiecte concrete, incluzand probleme si sfaturi / solutii, dar si sub forma unor tutoriale video care trebuie urmarite, dupa cum Michael recomanda, cu creionul in mana. Ele se contituie intr-un preambul al oricarei variante de curs te-ar interesa.

Unul dintre cele mai complete astfel de tutoriale video este si inregistrarea de mai jos prin intermediul careia intelegi de ce este importanta psihologia aplicata in procesul de invatare a desenului arhitectural si cum te ajuta aceasta sa progesezi in mod real.

Drawings-2 (1)

Michael a rezumat si ideile pe marginea carora se structureaza discursul sau, pentru o cat mai usoara asimilare:
– De ce trebuie neaparat sa iti intelegi propria psihologie pentru a progresa rapid in desen.
– Cele 4 stiluri de invatare si cum se aplica in studiul arhitecturii.
– Cele 4 temperamente umane dupa modelul Mind OS si cum sa le foloseste in a-ti cizela abordarea spre studiul arhitecturii.
– Introducere in Myers Briggs si aplicarea lui in studiul desenului si arhitecturii.
– Cum sa te deblochezi din limitari in gandire ce te-au tinut pe loc cu stilul de desen de luni de zile
– Cum sa combini idei si concepte astfel incat sa generezi mereu idei originale.
– Cum sa iti creezi conditii optime pentru a studia eficient.
– Modelul Creierului Triune al Dr. Paul D. MacLean aplicat in studiul arhitecturii.
– 3 Exercitii de concentrare a atentie asupra aspectelor esentiale a desenului.
– Cum sa iti dezvolti calitatile necesare pentru a excela in desen.
– O formula pentru a excela mereu in conceptele tale din desen.
– Cum sa scapi definitiv de „naivitate” cand vine vorba de a genera idei sau de a intelege desenul dincolo de vizual.
– Concluzia studiului si 3 pasi pe care ii poti lua acum ca sa devii mai de succes cu desenul de arhitectura.

„Niciodata nu va voi oferi un feedback vag sau subiectiv. Veti primi sfaturile de care de fapt aveti nevoie si pe care nu ati avut ocazia sa le primiti pana acum” (Michael Neatu)
Utilitatea materialelor pe care Michael le ofera gratis (in afara de acest tutorial, pe canalul sau de YouTube veti putea viziona inregistrari despre aspecte concrete din desenul arhitectural sau despre modul in care se aplica psihologia in acest domeniu) se concretizeaza in momentul care aplici pentru unul dintre programele complete pe care Michael Neatu le-a conceput, pe niveluri diferite de aprofundare, astfel incat sa poti atinge gradul de performanta dorit in desen arhitectural: modulul de baza: Core Essentials Programs si cel tehnic: Technique Programs in cadrul caruia exista trei optiuni: Basic, Standard si Mastery. Acestea pot fi accesate foarte usor, direct din freehanarchitecture.com.

De altfel, doar simpla abonare la newsletterul din site va confera posibilitatea de a studia gratuit un ebook conceput de Michael Neatu pentru o cat mai completa informare a tuturor celor care doresc sa exceleze in desenul arhitectural. In calitate de mentor constient de personalitatea cursantilor, de capacitatea acestora de a asimila si aplica informatiile, dar, mai ales, de gradul lor diferit de flexibilitate in a-si modifica perspectiva rigida asupra stilului de invatare, Micheal Neatu insista pe insusirea cunostintelor in mod responsabil. Acesta presupune un proces care implica receptarea informatiilor, analizarea si implementarea lor dupa ce sunt trecute prin propriul filtru, din convingere personala si nu din obligatie sau doar pentru ca asa i se impune din exterior. Increderea in sine si in propriile capacitati depinde de cunoasterea lor si de intelegerea mecanismelor psihologice, dar si de dorinta fiecaruia de a excela.

Practic, programele de desen arhitectural marca Michael Neatu dezvolta gandirea arhitecturala, dar si limbajul arhitectural fara de care nici arhitectii si nici cei care au desenul ca baza in meseria lor (graficieni, ilustratori) nu-si pot atinge nivelul de performanta si nu-si pot exploata abilitatile la maxim. Caci desenul liber, de mana, este elementul fara de care nici macar softurile specializate in proiectari bi / tridimensionale nu dau rezultate.

In continuare va prezint cateva dintre principiile de psihologie aplicata in desenul arhitectural pe care se pune accent in programele dezvoltate de Freehand Architecture:

– schimbarea perspectivei si a gandirii in arhitectura

– in ciuda metodelor „clasice” de asimilare a cunostintelor, bazate pe principiul „Daca vrei rezultate rapide, mergi incet, daca vrei rezultate incete, mergi rapid”, se insista pe autosugestie in accelerarea procesului de concepere a modului de lucru („pot sa lucrez repede si bine”), dar si a procesului de gandire / executie a lucrarii respective, ca premisa a unor rezultate care sa nu se lase prea mult asteptate.

– autoimpunerea unui ritm constant de progres

– rezolvarea problemelor din plansa pe masura ce apar, fara amanari inutile

– educarea inteligentei emotionale in desen: fara reactii imediate; trebuie implicate procesele de gandire, dar si documentarea si de-abia apoi se incepe efectiv lucrul

– terminarea tuturor planselor incepute (cel putin in primele sase luni de curs)

– implementarea de idei simple – acestea au impact maxim (probabil ca, initial, unele idei vor fi ciudate – exagerat de indraznete si fara sens, alambicate, cu multe ornamente in plus, dar, ulterior, aceste artificii vor fi inlaturate pentru a-i permite desenului sa reflecte fidel ideea clara de desen)

– trecerea cat mai rapida de fazele intermediare (care, de obicei, presupun atasamente menite sa tina evolutia in loc)

– insusirea ideilor de baza in desenul arhitectural, cum ar fi grafica, desenul pe plansa mare si lucrul cu culori complementare (in combinatii de 80% si 20%)

In concluzie, in arhitectura nu exista progresie liniara, exclusiv bazata pe principiul „mai multa munca – mai bine”. Progresele in domeniul desenului arhitectural au loc pe masura ce au loc transformari interioare, de perspectiva si de intelegere a intregului proces de abordare, invatare si aplicare a principiilor de desen arhitecturale oferite de Michael Neatu in programele sale. Oricat de neconventional poate parea acest gen de predare, el este eficient, iar performantele absolventilor si ale actualilor cursanti o confirma din plin.

Programele create la Freehand Architecture sunt girate de posibilitatea rambursarii costului lor in cazul in care acestea nu reusesc sa ofere cursantului cele mai bune rezultate, ceea ce garanteaza gradul lor ridicat de eficacitate. Acestea se adreseaza atat pietei din Romania, cat si celei din exterior, sunt disponibile in limba engleza si, in functie de programul dorit, includ meditatii one-to-one (on-line) sau cursuri live, intr-o locatie din Bucuresti.

Informatiile complete, descrierile detaliate ale programelor si scopurile exacte ale acestora, precum si modalitatile de achizitie sau inscriere sunt disponibile oricand pe siteul freehanarchitecture.com.

„Nu uitati, trebuie sa va puteti prezenta fluent si articulat ideile de design prin desen arhitectural realizat cu mana libera, fara niciun fel de scuza!”(Michael Neatu)

2 Comentarii la articol

Meniu

%d blogeri au apreciat: